Küresel taşımacılık ve lojistik endüstrisi, işlemlerin hızını, veri iletiminin güvenliğini ve daha da önemlisi taşınan malların güvenliğini gerektiren bir segmenttir.
Teknolojinin gelişimi, sürekli olarak gelişmiş bilgi ve iletişim çözümlerinin uygulanmasına katkıda bulunur ve bu da lojistik süreçlerin verimliliğinde bir artışa yol açar. Son zamanlarda, devrim yapabilecek nitelikte bir başka çözüm daha ortaya çıktı. Burada söz konusu olan, ulaştırma ve lojistik endüstrisinde blockchain teknolojisinin kullanılmasıdır.
Blockchain nedir? Bu internette yer alan bir veri tabanıdır. Aynı bilgiler her türlü sunucuya kaydedilir ve şifrelenir. Bilgi okunurken farklı sunuculardaki aynı veriler karşılaştırılır. Sonuçta, kullanıcı birden çok sunucuda aynı olan bilgileri alır. Bu, bilgisayar korsanlarının yapabileceği bireysel değişiklikleri ortadan kaldırır. Birçok sunucudaki bilgilerin aynı anda değiştirilmesi mümkün değildir ve bu, teknolojinin büyük bir avantajı.
Ağda veri toplama ve saklama yöntemi, şirketlerin merkezi bilgisayarlar olmadan çalışmasına olanak tanır. Bireysel işlemlerin veya muhasebe kayıtlarının kaydı çevrimiçi olarak yapılır. Gerekli tüm bilgiler buluttaki sunucularda saklanır ve çoğaltılır.
Peki, taşımacılık ve lojistik endüstrisi bu teknolojiyi nasıl kullanabilir? AsstrA Lean & Process Management Birim Yöneticisi Maciej Tyburczy, blockchain teknolojisinin başlıca avantajının sürecin eşi benzeri görülmemiş şekilde şeffaf olması olduğunu belirtti.
Tyburczy, şunları söyledi:
«Tüm bilgi ve belgeler internete yerleştiriliyor. Kağıt dokümantasyondan kaçınabiliriz ve ürünler GPS vericileri tarafından öncekinden daha büyük ölçekte izlenir.
Taşıma siparişlerinin alınmasından yükleme, taşıma, boşaltma işleri ve nakliye dokümantasyonuna kadar sürecin her aşaması çevrimiçi sisteme açıkça yansıtılacaktır. Süreçteki her katılımcı gerekli kısıtlamalara tabi olacak şekilde bu Bu bilgilere erişim sağlayacaktır.»
Blockchain teknolojisinin bir diğer avantajı ise hizmet maliyetini düşürmesidir. Taşımacılık ve lojistik endüstrisinde dokümantasyonun ve arşivlemeyle ilgili maliyetlerin beş kat daha az olacağı varsayılmaktadır.
Blockchain yöntemi, verilerin güvenliğini ve doğruluğunu garanti eder, çünkü bilgiler birçok sunucuda çoğaltılır ve güvenilir şifreleme yöntemleri kullanılarak şifrelenir.
Şu anda, FedEx Corporation, Kuehne + Nagel, Maersk ve IBM gibi şirketler, blockchain veri zinciri temelinde kurulan teknolojileri test ediyor. Bu şirketler, bu teknolojiyi ilk uygulayan şirketler olacak.
Blockchain teknolojisinin on yıl içerisinde genel kullanıma sokulabileceğini ifade eden Maciej Tyburczy, şu bilgileri paylaştı:
«Özetlemek gerekirse, bu, araçlar, dokümantasyon, malların konumu, sürecin her aşamasındaki eylemler hakkında eksiksiz bilgiler içeren, birçok sunucuda çoğaltılan ve iyi şifrelenmiş büyük bir veri tabanı olacaktır. AsstrA, en son teknolojik çözümleri düzenli olarak kullanarak zamana ayak uydurmaktadır. AsstrA blockchain sisteminin
potansiyelini görüyor ve bu çözümün operasyonlarında uygulanmasını analiz ediyor».