Herkes farkında olmasa da her gün sertifikasyon ve kalite kontrolü konularıyla yüzleşir. GOST, ISO, DIN, EN sertifikaları ve benzeri belgeler günlük yaşamda herhangi bir ürünün üretimini, tedarikini ve kullanımını kontrol eder. Sertifikasyon, ürün güvenliği ve uluslararası standartlara uygunluğunun doğrulanması için bir garantidir.
Sertifikasyon ve kalite kontrolü sadece B2C sektöründeki (işletmeden müşteriye) tüketiciler için değil, B2B (işletmeden işletmeye) sektörü için de önemli bir ihtiyaçtır. Binlerce ton ağırlığında ve milyonlarca avro değerinde yükün taşınması söz konusu olduğunda her bir işlem titizlikle yürütülmeli ve kontrol edilmelidir. İşte bu kontrol sertifikasyondur. AsstrA-Associated Traffic AG Kalite, Çevre ve Güvenlik Departmanı Başkanı Vladislav Aleinikov, kalite kontrol sertifikalarının ulaştırma ve lojistik şirketlerinde nasıl uygulandığını ve müşterilere neler kazandırdığını anlattı:
- Lojistik ve taşımacılık sektörünün standardizasyonuna nasıl başlandı? AsstrA neden bu sürecin bir parçası olmaya karar verdi?
21. yüzyılın başında uluslararası ticaretin büyümesiyle, birçok ulusal firma küreselleşmeye başladı. Farklı ülkelerden gelen işletmeler büyük bir projeye dahil olduğunda, ortaya şu soru çıkar: Hizmetlerinin kalitesi nasıl kontrol edilecek? Hangi göstergeler iyi gösterge olarak kabul edilecek? İş yaparken hangi şartlar varsayılan olarak kabul edilmelidir?
Kilit müşteri ve ortaklar bağlamında iç süreçleri ve pazar taleplerini düzene sokma ihtiyacı AsstrA'nın (ISO 9001) kalite kontrol belgesi almaya karar vermesine neden oldu. Kalite kontrol yönetimi sisteminin uygulanmasına 2002 yılında başladık ve iki yıllık titiz bir süreç sonrasında şirket ilk sertifikasını aldı. Bu sistem, tüm çalışanların iş gelişimine katılımı, motivasyon, gelişim sürekliliği ve müşteri odaklılığı gibi bir dizi temel iş prensibini düzenlemektedir. ISO 9001'in uygulanması, müşterilerin güvenilir bir ortakla çalışmasını ve yalnızca kanıtlanmış hizmetleri almasını garanti eder.
Daha sonra 2013 yılında ekoloji açısından şimdiki gereksinimlere karşılık vermek için ISO 14001 çevre yönetim standardını elde ettik. 2016 yılında ise AsstrA, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardına uygun olarak denetlendi. Tüm bu kalite kontrol sertifikaları “ömür boyu geçerli” değildir ve düzenli onay gerektirir. Şirketimiz, 2019’da her üç belgenin de yeniden onayını aldı. Bu da sistemimizin çalıştığını, hem de mükemmel çalıştığını kanıtlıyor.
Bir nakliye ve lojistik hizmetleri tedarikçisi seçerken genel göstergelere ek olarak, ISO 22000 (gıda ürünlerinin nakliyesi), GDP (ilaç ürünlerinin nakliyesi), SQAS (kimyasal ürünlerin nakliyesi) gibi bireysel endüstriler için çok özel sertifikaların varlığına dikkat etmelisiniz. AsstrA yukarıda bahsedilen tüm kargo türlerini taşıdığından bu sertifikaları almak son yılların en önemli görevlerinden biri haline geldi.
- ISO almak için hangi prosedürlerden geçmeniz gerekiyor? Uluslararası holdinglerin kalite kontrol kuruluşları tarafından değerlendirilmesi nasıldır?
AsstrA şu anda Avrupa, BDT ve Asya'da temsil edilmektedir. Bu nedenle, şirket "şemsiye" sertifikası almaktadır. Bu, şirketin tüm tüzel kişiliklerinin tek bir marka altında teftiş edildiği ve sertifika ekinde bu durumun belirtildiği anlamına gelir. AsstrA ofislerinin coğrafi çeşitliliği ve ülkelerin düşünce düşünce tarzlarındaki farklılıklara rağmen, tek bir kurum kültürü ve ISO standartlarına bağlılık, kalite kontrol denetimlerini her yıl başarıyla geçmemize olanak sağlıyor.
- Kalite kontrol Sertifikaları müşterilere ne kazandırıyor?
Sertifikalar rekabet avantajı sağlar ve çoğu zaman çok uluslu büyük şirketler için ön şarttır. Sadece sertifikalı yüklenici şirketlerle çalışmak, firmanın genel kabul görmüş iş kurallarını desteklediğini ve kalite, çevre ve güvenlik alanındaki performansını iyileştirmeye çaba harcadığını göstermektedir.
Ayrıca, uluslararası ISO standartlarının uygulanması, bir şirketin şeffaflığını ve yönetilebilirliğini geliştirmek için herkes tarafından kabul edilen bir araçtır. Bu da müşterinin en iyi ürünü ve hizmeti almasını sağlar. Faaliyetler yapısal ve düzenli olduğunda kriz olasılığı çok daha azdır. Net ve anlaşılır bir iç yapı nedeniyle zorluklar hızlı bir şekilde çözülürler.
AsstrA, sertifikasyon almak için Avrupa'daki en büyük sertifikalandırma kuruluşlarından biri olan Bureau Veritas'ı seçti ve sertifikalandırma, İsviçre akreditasyon kuruluşu SAS’ın (Schweizerischen Akkreditierungsstelle) planına göre yapıldı.
- Temel ve spesifik kalite güvencesi elde edildi, peki, sonra ne olacak?
2019'da AsstrA, iş güvenliği için yeni bir standart olan ve ISO hattına entegre edilmiş ISO 45001'e geçecek. Bu, şirket içi belgelerin sayısını azaltacak iş güvenliği alanındaki etkinliği artıracak. AsstrA, yalın yönetim tekniklerini kullanarak şirketin iç süreçlerini iyileştirme çalışmalarına devam edecektir.