Özbekistan'da 118 çeşit mineral bulunmakta, bunlarda 65 çeşidi çıkartılmakta ve işletilmektedir. Uzmanlar, ülkenin maden kaynaklarının değerini 11 trilyon dolar olarak tahmin ediyor. Doğal kaynakların geliştirilmesi ve uygun şekilde kullanılması sayesinde ülkede madencilik endüstrisi de gelişiyor. Metalürji, giderek artan bir gelişme seviyesine ulaştı.
Özbek hafif endüstrisi de istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Burada en önemli yeri pamuk üretimi oluşturuyor. 2017 yılında ülkede 2,9 milyon ton pamuk üretildi. Pamuk, Özbekistan'ın ihracatının yüzde 18'inden fazlasını oluşturmaktadır. Özbekistan'da meyve, sebze ve tahıl (buğday, pirinç, mısır) üretimi de ön plandadır.
Son 10 yılda, yük taşıtları üreten fabrikalar inşa edildi. «GM Uzbekistan» gibi Daewoo ve Chevrolet markalarının lisanslarıyla araç üreten otomobil şirketleri ortaya çıktı. Taşkent'teki traktör fabrikası, tamamen yerel tarım endüstrisine hizmet veren tarım makineleri, ekipman ve yedek parçaları üretmektedir. Ülke ayrıca ev aletleri ve elektronik cihazlar üreten fabrikalar da faaliyet gösteriyor.
2018 yılında yatırımlar sayesinde brüt sabit sermaye oluşumu yüzde 18.1 arttı. Yabancı sermayede yaşanan yüzde 36'lık artış nedeniyle imalat, enerji, inşaat ve madencilik alanları yüzde 10.6 büyüme kaydetti. Büyüme, taşocakçı işletmeciliği ve madenciliğin üretim payındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Konut inşaatı da yüzde 9.9 oranında arttı.
Yatırımların, 2020 yılında da ekonominin anan motoru olmaya devam etmesi bekleniyor. Ülkede, yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi, madencilik, enerji üretimi, ulaşım ve konut inşaatı alanlarının modernleştirilmesi yönünde bir eğilim var.
Endüstrinin gelişmesiyle birlikte ihracat-ithalat yük taşımacılığı da artmaktadır. Özbekistan aşağıdaki ürünlerin ihracatını yapmaktadır:
- Değerli metaller,
- Tekstil ürünleri,
- metaller,
- doğal maden ürünleri,
- kimya sanayisi ürünleri,
- plastik ve kauçuk.
İhracat destinasyonları listesinde İsviçre, Rusya, Ukrayna, Çin, Kazakistan, Türkiye ve Kırgızistan gibi ülkeler önde gelmektedir.
İthalatta ekipman, metaller, kimya ve maden endüstrilerinin ürünleri ve tüketim malları başı çekmektedir. İthalat akışının büyük bölümünü Çin, Güney Kore, Kazakistan, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Almanya gibi ülkeler oluşturmaktadır.
2017 ile karşılaştırıldığında, AsstrA Şirketler Grubu Özbekistan ile kargo taşımacılığını 4 kat artırdı.
AsstrA Kazakistan Bölge Müdürü Margarita Dyadyaeva şu bilgileri verdi:
«Uzman ekibimiz, kurumsal müşterilerimi için her yıl yeni pazarlar geliştirmektedir. Şirketimiz Orta Asya'ya açılıyor ve bu nedenle önümüzdeki yıl Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan pazarlarını “ele geçirmeyi” planlıyor. AsstrA uzmanları müşteriye daha yakın olmaya çalışıyor, onunla aynı dili konuşuyor, düşünce tarzı ve kültürünü çok iyi biliyor. Bu nedenle şirket her geçen gün büyümekte ve gelecek vaat eden yük akışlarını takip etmektedir.».
Müşterilerimiz belirtilen destinasyonda daha çok tekstil ürünleri ile madencilik işletmelerinin üretim ve modernizasyonu için gerekli ekipman ve yedek parçalar taşımaktadır. Tüketim malları, kimyasal ürünler, tütün hammaddeleri, otomobil ve kamyon bileşenleri ve metal borular da bu yönde taşınan ürünler arasında bulunmaktadır. Kurumsal müşterilerimize teslimat için karayolu ve demiryolu taşımacılığının yanında çok modlu teslimat planları da sunuyoruz.
İhracat taşımacılığında Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Belarus, Belçika, Polonya ve Kazakistan, ithalatta ise Rusya, Çin, Almanya, Hollanda, Polonya, Kazakistan ve İtalya gibi ülkeler daha fazla talep görmektedir.