2020de yaşananlar ve sonuçları, insanların ruh hallerini, planlarını ve yaşam tarzlarını büyük ölçüde etkiledi. Ancak, karantina kısıtlamaları döneminde olağan şeylerin yerini teknoloji çağının sunduğu yeni kaynaklar aldı. İnsanların sevdikleriyle iletişimi, sporu ve tiyatro izlemeyi evden çıkmadan gerçekleştirmesi hayatın yeni normları haline geldi. İş yerlerinde rasyonel karantina önlemleri alındı, bu sayede yeni güvenlik gereksinimlerine uyum sağlandı ve uzaktan çalışma bir alışkanlık haline geldi.
AsstrA, çalışanlarının hayatının geçen aylarda nasıl değiştiğini görmek için şirket içinde anket yaptı. Ankete, AB ve BDT bölgelerinde görev yapan 21 ila 38 yaşları arasındaki 270 çalışan katıldı.
Anket sonuçlarına göre, karantina dönemi çalışanların yeni beceriler elde etmesine ve daha da uzmanlaşmalarına olanak sağladı. AsstrA ekibinin yüzde 30'u farklı çevrimiçi kursları ve web seminerlere katılarak başarıyla tamamladı. Çalışanlar daha ziyade yabancı dil öğrenimi, Excel becerilerini geliştirme, kişisel gelişim, yönetim, pazarlama ve meditasyon teknikleri kurslarını tercih etti. Şirket de evden eğitim akımına katkı sağladı, içi süreçler ve satış teknikleri konusunda çevrimiçi kurslar organize etti.
Çevrimiçi kütüphaneler kitap kaynaklarına ücretsiz erişim sağladı, fitness eğitmenleri gerçek zamanlı egzersizler hayata geçirdi. Çalışanların yüzde 40'ı uzun zamandır okumayı planladıkları kitapları okudu ve evde spor yaptı. Karantina döneminde film ve dizi izleme hizmetleri, filmlerin ücretsiz izlenmesini sağladı, dolayısıyla AsstrA ekibinin yüzde 45'i bu dönemde bir ila üç arasında dizi veya film izleyerek iyi vakit geçirdi.
Acele etmek gibi bir zorunluluk olmadığı ve evden çalıştıkları için çalışanlar uzun zamandır planladıkları ev işlerini de yapma fırsatı elde etti. Çalışanların yüzde 60'ı uzun süre erteledikleri işleri halletti. Karantina döneminde giyim, ayakkabı, toplu taşıma ve yakıt harcamalarını azaldığı ve tatiller iptal olduğu için çalışanların yüzde 40'ının gideri de azaldı. Şirket çalışanları, işe giderken harcadıkları zamanı kendilerine ayırdı. Anket sonuçlarına göre karantina döneminde şirket çalışanlarından yüzde 44'ünün uyku süresi arttı, yüzde 12'sinin ise azaldı.
Ekaterina Snegireva
AsstrA yetkilisi Ekaterina Snegireva, «İnsan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla şirket çalışanlarının da kapanma bittikten sonra yapacakları ilk iş bir birleriyle bir araya gelerek görüşmektir. Arkadaş ve aile bireyleriyle bir araya gelmek, park ve halka açık alanlarda yürüyüş yapmak, güzellik salonlarına ve alışveriş merkezlerine gitmek karantina sonrasında "yapılacaklar" listesinin başında geliyor. Ayrıca herkes yeniden seyahat planları yapmayı, konserlere veya partilere gitmeyi ve normal hayata hızlı şekilde dönmeyi umuyor.» görüşünü paylaştı.